Εκλογική Διακήρυξη

Δ.Α.Σ. – O.Τ.Α

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΗ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Μπροστά μας έχουμε μια πρωτοφανή κυβερνητική επέλαση ενάντια στο βιοτικό μας επίπεδο. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης δείχνουν το βάρβαρο αντιλαϊκό τους πρόσωπο. Μετά την επίθεση στους μισθούς μας, με αποτέλεσμα την μείωσή τους πάνω από το 10%, την αύξηση του ΦΠΑ, έρχονται ακόμη σκληρότερα μέτρα.

Το άνοιγμα του ασφαλιστικού θα σημαίνει αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας, εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω πράγμα που θα πλήξει χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την κύρια σύνταξη από κοινωνική σε ανταποδοτική επαγγελματική, δηλαδή σε αβέβαιη και επισφαλή σύνταξη που για χάρη της θα επιβάλλονται μεγαλύτερες μηνιαίες εισφορές-χαράτσια από τους εργαζόμενους.

Αναμασάνε τα γνωστά επιχειρήματα περί βιωσιμότητας των ταμείων, ενώ οι πράσινες και γαλάζιες κυβερνήσεις παίξανε τα αποθεματικά τους στο χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα. Βγάζουν από πάνω τους τις πολιτικές ευθύνες για να μετατρέψουν ένα καθαρά πολιτικό ταξικό ζήτημα σε οικονομικό λογιστικό. Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζουν μείωση των συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπή και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα προχωρούν σε μαζικές απολύσεις στους Δήμους, με πρώτα θύματα τους συμβασιούχους, ενώ σπέρνουν αβεβαιότητα στους εργαζόμενους με το άνοιγμα της συζήτησης για την άρση της μονιμότητας. Οι βάρβαρες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις επεκτείνονται ακόμα περισσότερο με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τις μορφές απασχόλησης.

Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. Ενοχοποιούν αυτούς που πάντα πλήρωναν, είτε είχαμε ανάπτυξη είτε είχαμε κρίση, τους εργαζόμενους. Είναι συνειδητοί ψεύτες!. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σταθερά « τάιζαν » τους επιχειρηματίες και πριν την κρίση και τώρα. 28 δις δόθηκαν στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του ΕΣΠΑ, 30 δις είναι ανείσπρακτοι φόροι από ανώνυμες εταιρίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Τα κέρδη τους μέσα στην κρίση αυξάνονται και οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται περισσότερο.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα επιδεινωθεί και με το κυβερνητικό σχέδιο « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ». Στόχοι τουσχεδίου είναι η μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας – Υγείας – Πρόνοιας, η αποτελεσματικότερη εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών, η προσθήκη οικονομικών βαρών για τους δημότες και η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στους εργαζομένους στην Τ.Α. ( απολύσεις, ενίσχυση ευέλικτων σχέσεων εργασίας ).

Όλα αυτά τα μέτρα δεν είναι ούτε παροδικά, ούτε αποσπασματικά, ούτε ξεκομμένα από τη γενικότερη πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχο έχουν να ενταθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων και να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο ρόλος της ΚΕΔΚΕ

Οι Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΝ και της ΝΔ στη ΚΕΔΚΕ λειτουργού ως πιστά εκτελεστικά όργανα είτε της γαλάζιας είτε της πράσινης κυβέρνησης. Πρωτοστατούν στην κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πρωτοστατούν στις ιδιωτικοποιήσεις, εκχωρώντας σε ιδιώτες υπηρεσίες των Δήμων τους με σκοπό την αύξηση των κερδών των εργολάβων. Γι’ αυτό το λόγο  αυξάνουν τα δημοτικά τέλη – την τοπική φορολογία – επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Δεν διεκδικούν από το κράτος, τους παρακρατηθέντες πόρους, χρήματα που ανήκουν στους δημότες. Συνεχίζουν να κρατούν απλήρωτους τους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων ενώ ο κίνδυνος της μη καταβολής μισθών γίνεται ορατός για όλους τους εργαζόμενους μόνιμους και μη. Κατασυκοφαντούν και προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους στους Δήμους. Λένε ναι στον αντιδραστικό « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ » παρά τις όποιες δήθεν ενστάσεις τους. Τον αντεργατικό ρόλο των Δημάρχων τον ζούμε καθημερινά στους χώρους εργασίας.

Ο ρόλος των συμβιβασμένων πλειοψηφιών

Συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ ( ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση ) αποδεικνύοντας πόσο πολύτιμο στήριγμα για την κυβέρνηση, την ΚΕΔΚΕ και για όλους όσους υπηρετούν την σημερινή αντεργατική πολιτική  είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Όλοι τους συμμετείχαν στους στημένους διαλόγους, δίνοντας άλλοθι στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τα νέα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους.

Αυτές οι πλειοψηφίες στην ΑΔΕΔΥ στήριξαν την ποσόστωση στη μερική απασχόληση στο Δημόσιο, την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών, την προσφορά ενός μισθού για του ΤΠΔΥ. Αντίστοιχα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνουν τις ξεχωριστές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις λες και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές είναι δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι και στηρίζουν την ύπαρξη συμβασιούχων 4-10 μηνών αρκεί οι Δήμοι να είναι Τουριστικοί.

Έφτασε σήμερα στο σημείο η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ να υπερασπίζει τις μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο γιατί δεν είναι σωστό να προσλαμβάνονται « όσοι μπάρμπα στην Κορώνη » ξεπερνώντας τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας που ισχυρίζεται ότι  τις απολύσεις των συμβασιούχων τις κάνει για περικοπή των Δημοσίων Δαπανών.

Το ίδιο κάνει και με το σχέδιο « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ » που η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ θεωρεί ότι είναι σωστή κατεύθυνση.

Κάτω από τις πιέσεις της ΔΑΣ και των εργαζομένων αναγκάστηκαν να οι πλειοψηφίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις έστω και για τα μάτια του κόσμου. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι  είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων, η ενίσχυση της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ από τους εργαζόμενους.

Στηρίζουμε, ψηφίζουμε ΔΑΣ.
Δυναμώνουμε τον  ταξικό πόλο στο εργατικό κίνημα.

Χωρίς να παραβλέπουμε τις αδυναμίες μας, είμαστε σε θέση να πούμε ότι τιμήσαμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε. Σαν παράταξη δώσαμε και δίνουμε την μάχη για να αντιπαλέψουμε τα προβλήματα των εργαζομένων των Δήμων της Θεσσαλονίκης και του κλάδου μας, που είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής, να διεκδικήσουμε το δίκιο της τάξης μας.

Δώσαμε την μάχη για να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Καταφέραμε με παρεμβάσεις μας να αποτρέψουμε απολύσεις. Παρά τις δυσκολίες και τους αποκλεισμούς του Προεδρικού Διατάγματος για την μετατροπή των συμβασιούχων σε Αορίστου Χρόνου, καταφέραμε να ενταχθούν και να γίνουν Αορίστου Χρόνου πολλοί συνάδελφοι που το Προεδρικό Διάταγμα τους άφηνε έξω. Πρωτοστατήσαμε στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, στους αγώνες των απλήρωτων εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Δώσαμε μάχες ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και για την εφαρμογή των μέτρων της υγιεινής και ασφάλειας. Ήμασταν και θα είμαστε παρόντες σε όλους τους αγώνες της εργατικής τάξης. Διεκδικήσαμε ίσα δικαιώματα μονίμων και συμβασιούχων την ώρα που άλλες παρατάξεις ( ΣΕΤΑ ) πρότειναν τη διαγραφή των συμβασιούχων έργου από το Σύλλογο. Παλέψαμε μέσα και έξω από τα θεσμικά όργανα, στα Δημοτικά Συμβούλια, στα Υπηρεσιακά τη στιγμή που άλλοι ( Αγωνιστική Πρωτοβουλία ) απείχαν από τις διαδικασίες εκλογής των εργαζομένων. Συμμετείχαμε σε καταλήψεις δημαρχείων, στην ενημέρωση των δημοτών για τα προβλήματα των εργαζομένων της Τ.Α. που έχουν αντίκτυπο και στους ίδιους.

Δώσαμε μάχες ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Όταν οι υπόλοιπες παρατάξεις του Σωματείου ακολουθούσαν τις συμβιβασμένες ηγεσίες, έστω και αν λεκτικά διαφωνούσαν μαζί τους, εμείς προβάλλαμε αγωνιστικές διεκδικήσεις και δράσεις πέρα από τα όρια της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μας ονομάσανε ντροπή του κινήματος επειδή προβάλλαμε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, επειδή ανεβάσαμε τον πήχη της πάλης των εργαζομένων. Προσπάθησαν «αριστερές» και «προοδευτικές» δυνάμεις να μας συκοφαντήσουν.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Πάγια θέση της παράταξής μας είναι η λειτουργία ενός σωματείου στο Νομό, κόντρα στις διασπαστικές λογικές του στησίματος σωματείων κατά Δήμο, που στην ουσία υπηρετούν τις λογικές των Δημάρχων.

Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη. Να δώσουμε τη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων προς όφελος των εργαζομένων. Να καταδικάσουμε σε όλα τα επίπεδα τους φορείς της αντεργατικής πολιτικής και όλους όσους βάζουν πλάτη να περνάει αυτή. Η παράταξή μας έχει σαφή, σταθερό προσανατολισμό κατά των δυνάμεων του κεφαλαίου, της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και Δημάρχων. Καταδικάζει τη συναίνεση, τους «κοινωνικούς» διαλόγους, που χρησιμοποιούνται για να περνάν τα αντεργατικά μέτρα. Παλεύει για την ενίσχυση των εργατικών δυνάμεων, την ταξική ενότητα και προσπαθεί να προωθεί την κοινή δράση των εργαζομένων πάνω σε αιτήματα, σε στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας, σ’ αυτήν την κατεύθυνση και τον αγώνα σας καλούμε να συστρατευθείτε.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

v Να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων στο δημόσιο.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη, σταθερή και μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τα ΝΠΔΔ.

v    Κατάργηση όλου του Νομοθετικού πλαισίου που καθιστά στους ΟΤΑ επιχειρήσεις.

v    Κατώτερο μισθό 1400 ευρώ και ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού και στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.

v    Όχι στο σχέδιο Καλλικράτης.

v    Γνήσιες Σ.Σ.Ε. ενιαία για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ και ΙΔ που είναι στην ευθύνη τους.

v    Να καταργηθούν όλοι οι γαλαζοπράσινοι αντιασφαλιστικοί νόμο.

v    Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας σ’ αυτούς τους τομείς. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο υγείας.

v    Κρατική επιχορήγηση στο ταμείο πρόνοιας που δίνει τα εφάπαξ και κρατική χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ στο ύψος των αναγκών.

v    Αφορολόγητο όριο 40.000 για τους εργαζόμενους. Φορολογία 45% στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω των εισηγμένων εταιριών στο χρηματιστήριο και τους εφοπλιστές.

ΣΤΙΣ 11 ΜΑΗ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ


ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ Δ.Α.Σ.

Δ.Α.ΣΟ.Τ.Α
https://dimokrarikisispirosi.wordpress.com e-mail: dasdsenth@yahoo.gr

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: